Eigen Risico & Eigen Bijdrage Zorgverzekering, Wat is het verschil?

eigen-risico-zorgWellicht heeft u het zelf eens meegemaakt. Een behandeling die niet (geheel) vergoedt wordt, een betaling die gedaan moet worden of het eigen risico moet worden aangesproken. Misschien is uw eigen risico geheel verbruikt en moet u toch nog bijbetalen voor een bepaalde behandeling. Hoe kan dat? En wat zijn de “regels”?

Eigen risico zorg

Elke verzekerde van 18 jaar en ouder heeft ermee te maken. Het (verplichte) eigen risico. Als u zorgkosten maakt betaalt u de eerste kosten daarvan zelf. In 2016 en 2017 gaat het om een bedrag van minimaal €385. Het is mogelijk het eigen risico te verhogen in stappen van €100 tot een maximaal bedrag van €885 euro. Hoe meer eigen risico u heeft, hoe lager de kosten zullen zijn van uw basisverzekering. Misschien gaat u er van uit dat u geen zorgkosten maakt, dat zou fijn zijn. Natuurlijk loopt iedereen het “risico” om onverwacht toch gebruik te moeten maken van zorg. Het is dus verstandig altijd een bedrag apart te houden om het eigen risico te kunnen betalen. De meeste zorg valt onder het eigen risico, er zijn een paar uitzonderingen namelijk:

  • Huisartsenzorg
  • Verloskundige zorg en kraamzorg
  • Bepaalde zorg bij chronische ziekten zoals diabetes en COPD
  • De wijkverpleegkundige
  • Nazorg en reiskosten bij orgaandonatie

Sommige verzekeraars bieden de mogelijkheid het eigen risico maandelijks vooruit te betalen. Indien u minder kosten maakt dan €385 krijgt u het teveel betaalde bedrag gewoon terug.

Eigen bijdrage zorg

Een eigen bijdrage staat los van het eigen risico. Deze bijdrage komt dus bovenop de kosten van het eigen risico. Het kan gaat om een medicijn dat niet (geheel) wordt vergoedt, een kunstgebit of een pruik. Dit zijn enkele voorbeelden. Deze kosten worden dus niet van uw openstaande bedrag van het eigen risico afgetrokken.

Een combinatie van eigen bijdrage en eigen risico zorgverzekering

Het is mogelijk dat u én eigen risico én een eigen bijdrage dient te betalen voor een dienst en/of product. In dat geval dient u eerst de eigen bijdrage te betalen. Het bedrag wat open blijft staan valt onder het eigen risico.