Is fysiotherapie automatisch inbegrepen bij elke basisverzekering?

fysiotherapie-zorgverzekeringDat vragen veel mensen zich af. Iedereen maakt het wel eens mee. Rugpijn, spierpijn, spanningshoofdpijn, zomaar een paar aandoeningen die aangepakt kunnen worden door een fysiotherapeut. Als je geen verzekering hebt die deze therapie dekt dan kan het al snel in de papieren gaan lopen. Heel goedkoop zijn deze behandelingen niet, zeker omdat je aan één enkele behandeling vaak niet genoeg hebt. Maar hoe zit dat eigenlijk met de vergoeding van deze vorm van therapie? Zit het automatisch in elke basisverzekering of dient u een extra verzekering af te sluiten?

Jonger dan 18 jaar

De eerste negen behandelingen komen voor vergoeding in aanmerking. Is dit niet voldoende dan is het mogelijk om nog eens negen behandelingen vergoedt te krijgen. Is er sprake van een chronische aandoening? Dan kan er een aanvraag worden gedaan om de therapie het hele jaar vergoedt te krijgen. Dit gaat in overleg met de therapeut en de zorgverzekeraar.

18 jaar of ouder

In principe wordt fysiotherapie niet vergoedt vanuit de basisverzekering. Als er sprake is van een chronische aandoening, dan zal de verzekeraar vanaf de 21e behandeling overgaan tot vergoeding. De eerste 20 behandelingen zijn dus voor eigen rekening. Een uitzondering is als u last heeft van ongewenst urineverlies en daarvoor gebruik dient te maken van bekkenfysiotherapie. De eerste negen behandelingen zullen dan voor rekening van de zorgverzekeraar zijn.

Let op: er gelden geen vaste prijzen voor fysiotherapie. De prijzen van de behandelingen moeten zichtbaar zijn op bijvoorbeeld een lijst die in de wachtkamer hangt.

Aanvullende verzekering zorg

Als u fysiotherapie belangrijk vindt en dit niet zelf wil betalen, dan is het zinvol om een aanvullende verzekering af te sluiten. Via deze extra verzekering krijg je de therapie vaak gewoon vergoedt. Belangrijk is om uzelf te verdiepen in wat welke verzekeraar aanbiedt. Vaak is er op de websites voldoende informatie te vinden over de vergoedingen en het aantal behandelingen. Als u verwacht geen gebruik te hoeven maken van een fysiotherapeut dan heb je deze extra vergoedingen niet nodig. Helaas is het niet te voorspellen of u er wel of geen gebruik van gaat maken. Een ongeluk zit helaas in een klein hoekje.