Wordt Dexamfetamine vergoedt of blijft het eigen risico?

dextroamphetamineDexamfetamine is een medicijn dat wordt voorgeschreven aan patiënten met ADHD. Helaas is er voor de meeste patiënten geen mogelijkheid het medicijn vergoedt te krijgen van hun zorgverzekering, omdat die hebben aangegeven dat het om een niet geregistreerd medicijn gaat.

Maar, zoals gebruikelijk in Nederland, zijn er een aantal uitzonderingen. Iedere verzekeraar heeft daarvoor zelf een aantal regels opgesteld, zodat een algemeen antwoord hier niet mogelijk is. Iedere patiënt zal zijn eigen situatie ter beoordeling moeten voorleggen aan de zorgverzekeraar.

Vaak is het goedkoper dexamfetamine door de apotheker zelf samen te laten stellen, de zogenaamde magistrale bereiding. De patiënt betaald dan voor de grondstoffen, voor de hulpstoffen en een vergoeding voor de tijd die de apotheker besteedt een magistrale bereiding.

De rekening is voor de patiënt.

De apotheker kan dan een rekening presenteren met een extra toeslag, variërend van 12 tot 48 euro.

Het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen heeft het geneesmiddel niet in haar lijsten opgenomen en de verzekeringsmaatschappijen gebruiken dit als argument om geen vergoeding te geven voor het gebruik er van, hoewel het in Nederland vaak voorgeschreven wordt.

Let op:

Dexamfetamine dat geproduceerd wordt door de farmaceutische industrie bevat in de meeste gevallen dezelfde ingrediënten als de door een apotheker samengestelde magistrale bereiding. Dat hoeft echter niet zo te zijn. Ook de ingrediënten van de magistraal bereide medicijnen kunnen echter reacties oproepen, zowel gewenste als ongewenste.

De keuze wordt daarom niet alleen bepaald door een goede of slechte beoordeling op basis van de prijs.

Dit is eigenlijk in meer of mindere mate van toepassing op alle medicijnen.

Het produceren van een medicijn hoeft op zich niet duur te zijn. Maar er is een groot, onzichtbaar gedeelte van de productie van medicijnen, het onderzoek naar de werkzaamheid en het aanvragen van toestemming voor het gebruik van een product als medicijn.

Het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen gaat bij het beoordelen en registreren van een geneesmiddel niet uit van verklaringen, afgegeven door farmaceutische fabrieken. De registratie van een medicijn is een langdurig proces, met maar een doel: de werkzaamheid te garanderen, risico’s te verlagen en de kwaliteit van geneesmiddelen voor mens en dier.

De regels zijn niet het enige probleem.

Hoewel het CBG werkt aan het vereenvoudigen van de regels moet natuurlijk wel wetenschappelijk worden vastgesteld, lees; worden bewezen dat een medicijn werkt op de manier waarop het hoort te werken.

Een dergelijk proces duurt lang en is niet goedkoop, maar de farmaceutische bedrijven willen ook die wachttijd graag betaald zien. Dat wordt dus doorberekenen, aan de patiënten in dit geval.

Dexamfetamine wordt in de meeste gevallen niet vergoedt en het proces van registratie is blijkbaar nog niet afgerond. Dat wil echter niet zeggen dat het een slecht medicijn is. Probeer in goed overleg met een apotheker en misschien medepatiënten een zo goed mogelijk prijs af te spreken voor magistrale bereiding van uw medicijn.